TOP NEWS

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas mattis nisi felis, vel ullamcorper dolor. Integer iaculis nisi id nisl porta vestibulum.

Friday, July 30, 2010

Disable Hotlinking dan Kelemahannya



Salam kepada semua blogger. Hari ini saya dalam mood kurang baik dengan sebab tertentu dan memaksa membuat sedikit coretan malalui blog saya ini. Kepada Pengguna Wordpress sila ambil perhatian.

Apa itu disable hotlinking ?
Hotlinking adalah mengambil link files atau image [direct link] dari blog lain ke blog kite yang menyebabkan web hosting image itu kehilangan bandwidth disebabkan kita.


8:17 PM 0

Saturday, February 13, 2010

My Blog Featured as "Hand-Picked Beautiful"




Salam semua, apa kabar anda semua? First of all, nak ucapkan Selamat Tahun Baru Cina kepada semua kawan berbangsa Cina. Member yg lain, maybe and boleh enjoy dengan cuti seminggu ini, happy holiday. Baru2 ini aku dapat news yang blog aku Designer For Life termasuk dalam BloggerBuster sebagai "hand-picked beautiful". Ini link post itu: http://www.bloggerbuster.com/2010/02/80-hand-picked-beautiful-and-original.html. Ada 80 blog terpilih dalam list itu untuk inspirasi untuk blogger design. Anda boleh kesana untuk berkomen, atau juga boleh komen disini. Terima Kasih.
2:51 PM 1

Thursday, February 4, 2010

My design for ILuvIslam.com Contest

Assalamualaikum WBT. Lebih 2 bulan tak berblogging disebabkan terlalu banyak work diselesaikan. Especially, final year project aku. Baru-baru ini aku terperasan contest design dekat: ILuvIslam.com hadiah bernilai RM100. So apa lagi, design la. More info at http://www.iluvislam.com/v1/viewpage.php?page_id=793. So takat ini aku dah design 3 e-kad ILuvIslam. Please comment and share your design here. Thank You.


 Sila komen idea anda, kongsi karya anda juga disini. Terima Kasih....
10:55 PM 0

Friday, November 13, 2009

Interactive Panorama Photos



Entri hari ini adalah berkaitan gambar panorama dan gambar-gambar panorama yang amat menarik. Panorama adalah gambar lebar yang panjang. Gambar panorama adalah sesuai untuk kawasan yang luas seperti pantai, padang dan sebagainya.

Ada sesetengah kamera sudah sedia ada features panorama. Tangkap beberapa gambar dan cantum menjadi satu gambar panorama yang lebar dan menarik. Gambar panorama adalah mempunyai sekurang-kurang 110 sudut darjah pandangan dan paling lebih sampai 360 sudut darjah pandangan. Tetapi yang pandangan 360 yang amat menarik dan luar biasa.  Lihat demo ini:
  1. Pastikan ada flash player dalam computer anda.
  2. Klik pada gambar dan drag untuk view 360 gambar anda.
  3. Gunakan scroll mouse untuk zoom in dan zoom out.
  4. Klik sini untuk view gambar tersebut :
  5. Setelah bukak image. Klik ikon Full-skrin. Kanan-Bawah.
Macam mana menarik kan..?
Teruskan membaca. Gambar panorama 360 exclusive banyak lagi di dalam. :)

7:12 AM 0

Sunday, November 8, 2009

DropBox - Kenapa dan Bagaimana ?



Salam Semua. Setelah lama menghilangkan diri dari membuat posting berguna kepada. Akhirnya tergerak hati untuk membuat entri yang agak aku teruja sedikit. Kepada pengunjung yang hampir kecewa dengan blog yang jarang di update ini, terima kasih kerana bersama blog ini yang tidak seberapa ini.

DROPBOX. Apa yang anda fikir anda lihat perkataan ini ? Tidak mengapa kalau anda terfikir apa-apa mungkin saya yang syok sendiri tanya kat anda macam-macam soalan. Apapun, Dropbox adalah hosting file dari computer anda untuk tujuan backup file dalam computer dan juga synchronization . TERUSKAN MEMBACA

3:18 AM 0