TOP NEWS

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas mattis nisi felis, vel ullamcorper dolor. Integer iaculis nisi id nisl porta vestibulum.

Friday, September 11, 2009

Membuat Baca Selanjutnya Tanpa Hack BloggerSalam kepada semua, hari ini ada benda baru nak kongsi dengan anda tentang membuat bacaan selanjut untuk entri topic anda tanpa perlu ubah coding dalam template. Baru-baru ini Blogger memperkenalkan Jump Breaks, yang membantu membuatkan pisahan entri kepada 2 bahagian [Ringkasan + Baca Selanjutnya]. Teruskan... membaca..


Hack atau tidak perlu ubah code template
Sudah ada lama ada trick dan hack sebelum ini untuk membuat "bacaan selanjut" ini dengan menggunakan javascript dan css. Tetapi ramai yang tidak dapat pasang disebabkan terlalu rumit dan tidak biasa dengan coding. Seperti kawan kita Along Arman membuat tutorial di blognya. sumber : http://hanatrg.blogspot.com/2009/02/membuat-baca-selanjutnya.html merupakan contoh hacking digunakan sebelum ini. Saya sendiri pernah cuba hacking dari blog tersebut.

Kita tidak ada cara lain masa itu, terpaksa cari jalan untuk terus berblogging. Pengunaan hacking javascript ini ada kelemahan dia, anda perlu upload script javascript di hosting dan melambatkan loading page dan menyusahkan apabila anda anda menulis blog kerana anda perlu tambah coding tambahan untuk membuat bacaan selanjut.

Tetapi sekarang anda tidak perlu hacking atau ubah coding anda di templates. Blogger sudahpun perkenalkan "Jump Link" dalam post editor terbaru. Anda cuba lihat post editor sekarang [mode: Compose], ikon paling kanan sekali itu adalah shortcut untuk jumplink atau memisahkan ringkasan entri dan membuat bacaan selanjut. Lihat gambar dibawah:
Anda juga boleh guna <!-- more --> [p/s: ada ruang sebelum dan selepas more] bagi mode "edit-html": untuk memisahkan ringkasan entri. Pengunaan BS ini mungkin bermasalah bagi template diubahsuai lampau. Anda di nasihatkan cek coding ini sudah ada dalam template anda.


<b:if cond='data:post.hasJumpLink'>
   <div class='jump-link'>
    <a expr:href='data:post.url + &quot;#more&quot;'><data:post.jumpText/></a> 
   </div>
  </b:if>


Kalau code atas ini tidak dalam template anda, perlu tambah atas ini sebelum <div class='post-footer'>

Selepas and buat semua diatas anda akan ada "Read more" dalam setiap entry anda, sekiranya anda mahu tukar perkataan "Read More" ini, Anda perlu Layout dan klik edit pada Widget Blog Posts dan tukar perkataan lain. Sebagai contoh, "Baca Selanjutnya" rujukk gambar bawah.


dan anda sekarang menulis blog dengan lebih senang nak tidak perlu sentuh coding untuk membuat "Bacaan Selanjut". Harap tip kali ini berguna kepada anda. Jangan lupe follow blog aku nanti dan komen / atau tanya masalah untuk memsang plugin ini, aku akan cuba bantu anda.

0 comments: